در حال بارگذاری ...
...

نگاهی به نمایش‎نامه «مرگ یزدگرد» بهرام بیضایی

علاقه بهرام بیضایی به حوادث تاریخی در آثارش مشهود است

نگاهی به نمایش‎نامه «مرگ یزدگرد» بهرام بیضایی

علاقه بهرام بیضایی به حوادث تاریخی در آثارش مشهود است

«مرگ یزدگرد» را می‌توان بهترین اثر تاریخ نمایش‎نامه‌نویسی ایران از نظر فرم و استانداردهای نمایش‌نامه‌نویسی دانست.

«مرگ یزدگرد» را می‌توان بهترین اثر تاریخ نمایش‎نامه‌نویسی ایران از نظر فرم و استانداردهای نمایش‌نامه‌نویسی دانست.
به گزارش تئاتر خراسان رضوی، امیر نجفی، با بیان این مطلب عنوان کرد: نمایش‌نامه «مرگ یزدگرد» علاوه بر اینکه بسیار ایرانی است و علت آن را می‌توان در استناد به حوادث تاریخی و بومی و دغدغه های ایرانی جویا شد، از نظر فرم و استانداردهای نمایش‌‎نامه‎نویسی جهان بهترین اثر تاریخ نمایش‎نامه‎نویسی ایران است.
این مدرس تئاتر تصریح کرد: بهرام بیضایی مرگ یزدگرد را نوشت تا به جای آن که یک تحلیل و نقد تاریخی ارائه دهد این تحلیل را در قالب نمایش‎نامه بریزد و این‌گونه نظر خود را ارائه دهد.
وی ادامه داد: البته علاقه بهرام بیضایی به حوادث تاریخی به طور کلی در آثارش مشهود است.
این کارگردان تئاتر در مورد موضوع داستان مرگ یزدگرد اظهار کرد: این داستان از یک روایت تاریخی گرفته‌شده است. آخرین پادشاه ساسانی به دست یک آسیابان که از آسیب دیدگان سلطنت است، کشته می‌شود که البته در این میان کشمکش‌ها و اوج و فرودهایی رخ می‌دهد که دست مایه نوشتن داستان می‌شود.
وی افزود: این داستان از بسط و گسترش دادن این روایت تاریخی تشکیل شده است.
این مدرس تئاتر درباره علت جذابیت این اثر گفت: نوع روایت این نمایش‌نامه به صورت به صورت بازی در بازی است به این معنا که شخصیت‎ها نقش یکدیگر را می‎گیرند،‌ گاهی آسیابان نقش دخترش را می‎گیرد،‌ گاهی دختر نقش آسیابان را و بقیه اشخاص نیز به همین شکل.
وی ادامه داد: به طور کلی افراد در قسمت‌هایی از داستان به جای یکدیگر صحبت می‌کنند.
این نویسنده تئاتر خاطر نشان کرد: اگر اوج داستان را بالارفتن کشمکش‎ها و به وجود آمدن بزرگترین سوال داستان‎ در نظر بگیریم می‌توانیم این اوج را لحظه‎ای شاهد باشیم که شک در دل خواننده می‌افتد که آسیابان همان یزدگرد است و آن که کشته شده همان آسیابان است.
وی در مورد اثرگذاری نمایش‌نامه‌ها در زنده نگه‎داشتن تاریخ، خاطرنشان کرد: ممکن است نمایشی که در یک صحنه اجرا می‎شود جمعیت خیلی زیادی را به عنوان مخاطب به دست نیاورد اما عمق تاثیرش زیاد است و قطعا باعث به یادآوری، تحلیل و ماندگاری تاریخ خواهد شد.
نجفی همچنین ادامه داد: شاید بتوان گفت کمتر نویسند‎ه‎ای تاریخ خودمان را با زبان نمایش‎نامه یا حتی فیلم‎نامه به این زیبایی که بهرام بیضایی در آثارش آورده به عرصه ظهور کشانده‌است.
وی درباره وضعیت آثار تاریخی در تئاتر، سینما و تلویزیون گفت: کمتر اثری در نمایش‎نامه‌ها به قدرت آثار تاریخی بهرام بیضایی می‌رسد اما در دنیای فیلم و سریال نیز،‌ آثار تاریخی خیلی ضعیف شده است و شدت آن نیز در چند سال اخیر افزایش پیدا کرده است.
این کارگردان تئاتر ادامه داد: علت این معضل را می‌توان عدم استفاده از اشخاص متخصص در این زمینه دانست.
وی در مورد واقعیت تاریخی این داستان عنوان کرد: یزدگرد یک پادشاه ساسانی است که زمانی که مسلمانان به ایرانی‌ها حمله می کنند برای اینکه نمی‌خواهد مجبور به همکاری با مسلمانان شود، در یکی از حمله‎ها از سپاهش فرار می‎کند؛ اما در نهایت به دست یک آسیابان کشته می‌شود.