در حال بارگذاری ...

سرآغاز یک تحول در تئاتر شهرهای خراسان رضوی

گزارشی  از برگزاری اولین مجمع تصمیم گیری تئاتر خراسان رضوی در نیشابور

مشهدتئاتر- حسین شمس آبادی، رئیس انجمن نمایش سبزوار: گویی چرخشی در نگاه مدیران تئاتر استان در حال اتفاق است. همه به این یقین رسیده اند که تئاتر استان به غیر از مشهد رو به افول نهاده است. البته نه فقط امسال که چندین سال است درجا می زنیم. دعواهای درون گروهی تئاتر بین  شهرستانی‌ها به اوج رسیده است. تنها افتخار چند شهرستان به مقام‌های کسب شده در جشنواره است که آن هم نصیب همه نشده و همان تعداد هم بوی رابطه و لابی‌گری می‌دهد. هدف دوباره جشنواره‌ایی که سالهاست خود اهالی تئاتر از آن می نالند! کمی واقع بین باشیم تئاتر را چند سالی گفتیم واگذار کنیم به نسل نوتر پرشورتر با سوادتر و به روزتر اما نشد آنچه باید می شد.
وارد تالار وکیلی که شدیم دوباره موی سپیدکرده ها را در کنار جوانترها دیدیم. گویی قرار است میدان دوباره به ریش سفیدها داده شود البته تاکید هست که مو ژل زده ها هم کنار دست بزرگان تئاتر خراسان باشند. پنجشبه حال و هوای نیشابور حال و هوای دهه ۶۰ و ۷۰ را می داد. چند لحظه ای آدم بغض‌اش می گرفت و یادی از آنها که دیگر بین ما نیستند. اینکه ما پیران تاتر راه گشا خواهیم بود یا نه را باید سال دیگر دید. ابلاغ هایی منصوب شده به عنوان مسئولان انجمن تاتر شهرستان برای دو سال صادر شده و همه قرار است آستین ها را بالا بزنند.
همه هستند آنهایی که دعوت شده اند. بیست نماینده شهرستانی که انجمن دارند و تعداد اندکی غایب. در راس حرم تصمیم گیری چهره ایی نام آشنا و خوش فکر به نام دکتر تحفه‌گر معاون محترم مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی در امور هنری دیده می شود. با اندیشه ایی روشن و رویی گشاده که باصبوری تمام گوش به حرف دل همه سپرد و حرف یاری و همراهی زد.
جلسه با قرائت قرآن و توضیحات مفصل جناب رضا حسن زاده، پیر عرصه هنر تربت حیدریه شروع شد. اولین جلسه رسمی مجمع عمومی تئاتر شهرستانها. بدنبال او نمایندگان تئاتر شهرستان هر کدام به ترتیب ریش سفیدی روی صحنه رفتند و صحبت کردند. از نماینده سبزوار شروع شد و به ترتیب تا بقیه اساتید تئاتر استان بزرگ خراسان .جالب تغییر نوع نگرش در همه بود. پخته و آرام از تجربه های خود از حضور گرانقدر تئاتر خصوصی، از امید به آینده، از رونق اقتصادی تئاتر، از پایان دوران تصدی‌یگری ادارات به تنهایی، از اعتماد کامل به انجمن ها، از واگذاری سالن های نمایش به انجمن ها، از تعامل بین گروههای شهرستانی و مشهدی باهمدیگر و حتی از اسپانسرها صحبت شد.گله و شکایت های پیش پاافتاده قبلی نبود. حال همه بی پولی را پذیرفته‌اند. دنبال راه کار و تعامل مثبت با سایر ادارات هستند. حال دنبال گیشه هستند و حال همه اقرار دارند که تاتر با برنامه ریزی می تواند روی پای خود بایستد و گدایی دیگران نکند و از همه مهمتر اعتقاد همه اعضا به اولویت دادن تاتر به اجرای عمومی است و بس…زنده باد مخاطب…آشتی مردم با تاتر و…
به دنبال آن جناب تحفه گر جمع بندی نظرها را کوتاه و مختصر و مفید گفتند و سوالات روسای انجمن ها را آگاهانه پاسخ دادند و قول همکاری و قول پیگیری و عمل به مصوبات این مجمع.
رضا حسینی  که خود یک تئورسین کامل است کوتاه سخن گفت اما پاردوکس روشنی را مطرح کردنمود که الحق راهگشاست. او مهمان ویژه این جمع بود پیری باتجربه و خردگرا…
به دنبال آن احکام صادره روسای انجمن ها یک به یک داده شد و برای همدیگر کف زدیم. دیدارها تازه گشت. صدای موذن و نماز و نهار. اهل نیشابور با خوش رویی تمام میزبانی عالی بودند. مخصوصا رئیسی خوش فکر اداره ارشادشان که هم پای انجمن بود. بگذارید قدرشناس باشیم. نهار را در رستوارانی خوردیم و جلسه عصر را با درایت نیشابوری ها مخصوصا مسول انجمن آنها در باغ های زیبای بوژان برگزار کردیم. شکوفه های درختان گیلاس و طبیعت بسیار زیبا…
نبض جلسه عصر را جواد اشکذری، رئیس انجمن هنرهای نمایشی خراسان رضوی به عهده گرفت و چه خوب سخن می گفت. معلوم بود او نه تنها نویسنده، کارگردان و هنرمند با تجربه ایست بلکه با کمالات بالا دردآشنای صحنه هم هست و مشکلات نمایش شهرستان را از من شهرستانی بهتر می شناسد. او با مشورتی ساده اجرای چندین جشنواره را بین بچه های خراسان پخش کرد و حسابی از حضور شهرستانی ها دفاع حتی در مقابل زیاده خواهی های همشهریان خود به صراحت ایستاد. مثلا اینکه برای اولین بار برگزاری جشن تئاتر را از مشهد بگیرد و به شهر دیگر بدهد، خود حرکت بزرگی بود…
«اولویت و حمایت از احرای عمومی»، «اقدام جدی برای آموزش و ارتقاء سطح علمی»، «تعامل با گروه های نمایش استان»، «درآمد زایی انجمن ها و داشتن حسابی مستقل»، «تصویب اساسنامه مجمع»، «تعامل با روسای ادارات ارشاد»، «حضور موفق در جشنواره ها»، «حمایت ازنویسندگان و کارهای بومی استان»، «اعتماد به نسل جوان و اتحاد بین گروههای شهرستان»، «پیگیری ثبت رسمی گروهها»، «تقدیر از زحمات بزرگان نمایش شهرستان و استفاده ازتجربیات آنها»، «واگذاری بلیط فروشی به انجمن»، «انتقال اطلاعات و تجربیات به همدیگر»، «گرفتن درصدی از فروش بلیط از اجراها برای امورات جاری انجمن»، «حمایت از گروههای تئاتری برای اجرا»، «واگذاری سالن ها به انجمن نمایش»، «احترام به بخش نظارتی ادارات ارشاد» و «اصلاح اعضای شورای نظارت در بعضی شهرستانها» از جمله مباحث و مصوبات نشست بود. مصوبات یکی پشت دیگری نوید آینده ایی روشن را برای تئاتر خراسان دارد. بحث واگذاری سالن ها به صاحبان اصلی آن یعنی انجمن های نمایش در اولویت است که راهکارهای قانونی آن تا اول خرداد به پایان می رسد و حدس من سونامی بزرگی در پی خواهد داشت که باید خودمان را آماده این انقلاب نماییم وگرنه از غافله خصوصی سازی عقب می مانیم. هر سونامی بد نیست خود سرآغاز یک تحول و ساختن جدید است!
… وحرکت آخر رای گیری روی ورقه برا دست یافتن به ۵ نفر عضو اصلی این مجمع بزرگ است تا از امروز نبض تاتر این استان پهناور را از هیئت موسس گرفته وبه دست اعضا جدید بدهیم. درفضایی کاملا غیررقابتی و دوستانه و رفاقتی روی ورقه کاندیداها اعلام و رای گیری پنهانی صورت گرفته و نتیجه آرا اینچنین شد که به ترتیب حسین شمس آبادی از سبزوار، محسن هاشمی از تربت حیدریه، حسین نوری از کاشمر، محسن مسعودی فر از نیشابور و امیر رستگار مقدم از قوچان انتخاب کرد. البته رحمت ثقفی از شهرستان جغتای به عنوان عضوعلی البدل انتخاب شد.
… و در این جمع ارزشمند بودند زحمت کشان عرصه هنر… علی روحی عزیز که زحمات دوره قبلی ایشان بسیار قابل تحسین نظرات مثبت وسازنده ایی ارائه نمودند. طراح شنبه های خوانش، حسین وحدتی نویسنده خوش ذوق و فعال که منتظر اجرای این طرح در همه شهرهای استان هستند و از ثمرات آن بسیار سخن گفت و از خانم  آرزو شیخی، منشی انجمن استان  که کار هماهنگی را به عهده داشت و از همه بخصوص میزبانی اهالی نیشابور بسیار قدر دانیم… اگر کسی از قلم افتاد حکایت همان پیری و ریش سفیدی است.
…و در نهایت غروب دلپذیر و چند عکس یادگاری….تمام…
 




مطالب مرتبط

داور نمایش‌های خیابانی جشنواره منطقه‌ای تئاتر:

جشنواره می‌تواند باعث رفع نواقص و مشکلات تئاتر در آینده باشد
داور نمایش‌های خیابانی جشنواره منطقه‌ای تئاتر:

جشنواره می‌تواند باعث رفع نواقص و مشکلات تئاتر در آینده باشد

کریم جشنی، داور نمایش‌های خیابانی جشنواره تئاتر منطقه‌ای خاوران، برگزاری جشنواره را باعث دیده شدن نواقص و مشکلات این گونه نمایشی دانست که باید با برگزاری کارگاه‌های آموزشی، راه‌حلی برای این معضلات پیدا کرد.

|

نگاهی به نمایش «کیلومتر 944» اجرا شده در جشنواره تئاتر منطقه‌ای خاوران

پسِ پشت تمام تلخی‌های جنگ هیچ امیدی نیست؟
نگاهی به نمایش «کیلومتر 944» اجرا شده در جشنواره تئاتر منطقه‌ای خاوران

پسِ پشت تمام تلخی‌های جنگ هیچ امیدی نیست؟

امین خرمی*: نمایش «کیلومتر 944» نگاه خود را معطوف به نسلی می‌کند که کماکان پرسش‌گری درباره تاریخ معاصر کشورمان را در قالب نقد، نظر، گفتارها و جستارهای پدران و مادرانی سپری می‌کند که سال‌های ...

|

نگاهی به نمایش «کلاه شما قاضی» اجرا شده در جشنواره منطقه‌ای خاوران

پیرنگی ناب و محتوایی بکر با چشم‌اسفندیارهای خاص خودش!
نگاهی به نمایش «کلاه شما قاضی» اجرا شده در جشنواره منطقه‌ای خاوران

پیرنگی ناب و محتوایی بکر با چشم‌اسفندیارهای خاص خودش!

امین خرمی*: سلول یک زندان؛ چند زندانی از اقشار مختلف مانند دزد؛ قاچاقچی؛ معتاد تا دکتر، همه در حال تمرین تعزیه «روز عاشورا» باهدف تلاش برای گرفتن رضایت دو شاکی از یکی از همین زندانی‌ها برای گذشتن از قصاص ...

|

پیام استاندار خراسان رضوی به جشنواره خاوران

هنر نمایش می‌تواند آیینه فرهنگ جامعه باشد
پیام استاندار خراسان رضوی به جشنواره خاوران

هنر نمایش می‌تواند آیینه فرهنگ جامعه باشد

استاندار خراسان رضوی، در پیامی به مناسبت برگزاری جشنواره تئاتر منطقه‌ای خاوران، هنر نمایش را آیینه فرهنگ جامعه دانست که می‌تواند تأثیر عمیق و بلند مدتی در ارائه پیام‌های درست و انتقال مفاهیم متعالی برگرفته از آموزه‌های دینی داشته باشد.

|

سی‌وسومین جشنواره تئاتر خراسان رضوی برگزیدگان خود را شناخت

سی‌وسومین جشنواره تئاتر خراسان رضوی برگزیدگان خود را شناخت

سی‌وسومین جشنواره تئاتر استان خراسان رضوی 23 آبان به پایان رسید. در بخش صحنه‌ای، سه نمایش «عامدانه، عاشقانه، قاتلانه» از نیشابور،» یه جور دیگه یعنی همین» از مشهد و«برچسب» از کاشمر و در بخش خیابانی نمایش‌های «سمپوزیوم شمر و مجنون» از سبزوار، «هفت‌سنگ» از مشهد و «خون‌بست» ...

|

نظرات کاربران